Ulf Åsgård. Arkivbild: Ulf Palm/Scanpix
Lasso

Psykiatern: Nekrofiler vill ha kontroll

6:59 min

I början av veckan kom åtalet mot kvinnan i Göteborg som hade skelettdelar i sin bostad. Skelettdelar som hon ska ha använt till sexuella handlingar. I Lasso idag berättade en av Sveriges mest kända psykiater om nekrofili.

– I grund och botten handlar det nog om att man vill ha total kontroll, säger Ulf Åsgård, som är specialist i allmän psykiatri och som varit konsult vid insatser åt Säpo och Rikskriminalen.

I samband med en skottlossning i ett bostadsområde i Göteborg i början av september, gjorde polisen husrannsakan hos en kvinna och fann då skelettdelar, flera kranier och ett helt skelett.

Man har vid den rättsmedicinska undersökningen konstaterat att kranierna och skelettdelarna kommer från människor, troligen från USA, Mellanöstern och Skandinavien. De skall ha använts i sexuellt syfte av kvinnan.

Under utredningen framkom det flera kopplingar till Eksjö. Kvinnan ska ha sålt skelettdelar till en före detta Eksjöbo och i hennes lägenhet hittade polisen bilder på bårhuset i Eksjö.

Kvinnan har nu åtalats för brott mot griftefriden då det framkommit att hon ägnat sig åt nekrofili.
– Vi vanliga människor tänder på levande människor, men det finns några få som behöver stark kontroll över sina objekt och gäller till exempel våldtäktsmän, mördare såna människor som behöver totalkontroll över sitt objekt och det är då den döda människan eller delar av den döda människan som ger närhet till döden och blir helt enkelt upphetsande för att man har kontroll över döden, förklarar Ulf Åsgård.

Vad beror det på att man tänder på döden då - vilka blir nekrofiler?
– Det vet man inte så där väldigt mycket om, det är väldigt få fall som det rör sig om, under mina 20-25 år hos polisen har jag stött på tre stycken.

Är det brottsligt att vara nekrofil?
– Det beror på vad man gör; om man går omkring och fantiserar om det och tittar på bilder av döda människor så är det inte brottsligt, men om man skaffar kroppar eller kroppsdelar eller utnyttjar kroppsdelar, då är det ju brottsligt - brott mot griftefriden med max två års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista