Dick Johansson och Tobias Karlsson jobbar på åkeri. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
Jönköping

Chaufförer välkomnar nya regler

1:12 min

Från och med årsskiftet skärps reglerna för vinterdäck på tunga fordon. Ett välkommet besked enligt lastbilschaufförer på Blomgrens Åkeri i Jönköping där man redan i dag sätter på nya däck varje år.

De nya kraven säger att vinterdäck ska finnas på alla lastbilar och andra tunga fordon under perioden 1 december till 31 mars.
– Det är ju framkomligheten, man måste ju ta sig fram när det blir kallt och halt, så det vill till att ha bra däck, säger Dick Johansson som är lastbilschaufför på Blomgrens Åkeri, där man alltså redan idag lever enligt reglerna som träder i kraft vid årsskiftet.

För er blir det ingen skillnad då?
– Inga problem alls, det är samma rätt igenom.

Tidigare har exempelvis lastbilschaufförer inte behövt ha ordentliga vinterdäck på sina fordon. Men i och med de nya kraven blir alla åkerier nu tvungna att palla upp sina lastbilar och kränga på nya däck varje vinter.

Förhoppningen är att de nya reglerna ska leda till färre olyckor. För trots att de flesta tunga fordonen på våra vägar har godkända mösterdjup redan i dag, inträffar olyckor så fort vinterlaget kryper fram. Dick Johansson välkomnar ju de nya reglerna och ute på uppfarten får han medhåll av kollegan Tobias Karlsson.
– En av de bästa reglerna de kommit på för lastbilar.
– Stannar en lastbil mitt i vägen så blir ju olycksrisken stor, säger Dick Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista