Ann-Mari Nilsson (C), kommunalråd. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Jönköpings kommun

150 funktionshindrade ska få jobb

1:01 min

150 personer med funktionsnedsättning ska erbjudas kommunala jobb. Det berättade Jönköpings kommun idag när de presenterade sitt nya program för funktionshinderpolitiken.

Kommunalrådet Ann-Mari Nilsson menar att Jönköping ska vara ett samhälle för alla.
– Vi har ju satt upp det här målet i vår egen verksamhet och då är det ju et tuppdrag ut till våra förvaltningar att när man anställer personal så ska man naturligtvis ha en attityd och ett sätt att arbeta som gör att det är lika möjligt för den som har en funktionsnedsättning att kunna få ett jobb.

Det gäller till exempel att ta tillvara på de möjligheter som finns att få statligt stöd, till exempel lönebidrag, då personer med funktionsnedsättning anställs.

Det är känt att personer med funktionsnedsättning har svårare att komma in på arbetsmarknaden och det är ett faktum som gäller också i Jönköpings kommun.
– Vi måste vara ett gott föredöme och bli bättre.

Ett annat mål med den nya planen är att man ska anställa en person i kommunen som bara ska jobba med frågor som rör funktionshindrade. Om det blir möjligt vet man först nästa år.

Annat som ska hända under 2013 och 2014 är bland annat att informationen på kommunens webbplats ska vidareutvecklas och anpassas till olika funktionsnedsättningar, att politiker och anställda i kommunen ska få fortbildning och informarmation kring funktionsnedsättningar och att bidrag ska lämnas till föreningar med verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Det nya programmet heter Ett samhälle för alla och ersätter det förra handikappolitiska programmet i Jönköping, som kommunen sjösatte år 2000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista