Ing 2:s fana har fått fel färg, konstaterar Försvarets traditionsnämnd.
Eksjö

Med unik färg på fanan

Regementet Ing2 i Eksjö har svart grundfärg i sin fana. I Sverige har det inte funnits några svarta fanor sedan 30-åriga kriget på 1600-talet. Ing2s fana är ett undantag.

Ing2:s flagga har svart botten och en mängd symboler som visar regementets historia. Den svarta färgen ska, enligt Ing2 själva, symbolisera kunskap och är vetenskapens färg. Svart är också traditionellt ingenjörstruppens färg.

Traditionsnämnden har vid ett möte diskuterat fandukar och konstaterar att det finns inget som hindrar att byta ut den svarta fanduken till en blå i framtiden.

Rättad artikel

Den här artikeln har rättats, eftersom de uppgifter P4 Jönköping tidigare gick ut med var felaktiga. Vi beklagar givetvis att vi gjort fel.

Fakta om fanan

Det är försvarets traditionsnämnd som har godkänt vår fana som vi fick 2006. Fanan har svart duk och är i övre vänstra hörnet försedd med regementets heraldiska tecken. Den svarta färgen symboliserar kunskap och är vetenskapens färg och finns bland annat i doktorshattar. Märket i mitten är Götalandsvapnet och över detta händer den femuddiga polstjärnan med sina strålar. Såväl den svarta färgen som polstjärnan kommer från Kungliga Fortifikationen som där symboliserar kunskap och klokhet. Symbolerna är natuliga med hänsyn till vårt ursprung i Fortifikationen. Vidar har fanan i gul färg tre kronor, vilka i olika sammanhang sedan medeltiden använts som symbol för vårt land. Övre delena av fanan är en gul bård med Kalmar Regementes Smålandslejon och Småland Jönköping Regementets torn, vilket vi efter avveckling fick äran och uppgiften att föra regementets traditioner vidare. (Källa Ing2 i Eksjö)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".