Framtidens regioner

Oenighet om namnet Småland

Anders Karlgren: ”Surt sa räven!”
1:42 min

Nu blåser det upp till en strid om begreppet Småland mellan länen i landskapet. För Jönköpings län har nu Småland som arbetsnamn när man vill göra om landstinget till en region. Men det väcker känslor både i Kronoberg och Kalmar.

När landstinget nu går mot upplösning och istället ska ersättas av en regionkommun kanske redan efter nästa val, då kanske vi också byter namn till Småland. Det är i alla fall arbetsnamnet när regionbildningskommitten nu skissar på hur organisationen ska se ut.

– Det är lite svårt att säga att jag är "Jönköpingslänsbo", men vi känner oss som smålänningar, säger Anders Karlgren, moderat ordförande i regionbildningskommittén.

Och mycket talar för att det är mer än bara ett arbetsnamn. Enligt vad P4 Jönköping erfar har man till och med gått så långt att man kollat av namnet med politikerna i Jönköpings kommun och fått klartecken därifrån och dessutom, sedan några år tillbaka, skyddat ett antal smålandsadresser på internet, till exempel regionsmåland.com.

Och även om Jönköpings län bara är en del av Småland ser Anders Karlgren i regionbildningskommitten inga problem med det.
– Vi är ju en del av Småland, så varför inte?

Har du fått några reaktioner från grannlänen?
– De jag har pratat med har inte haft några negativa synpunkter på det.

Men då tycks Karlgren inte ha pratat med Peter Hogla som är regiondirektör i Kronobergs region som kallar sig Södra Småland.

– Jag skulle nog tycka att det vore bra om de kunde hitta något annat namn., säger han.

Men att man får kritik för att använda Småland, det kommenterar Andesrt Karlgren i Jönköpings län så här

– Jag skulle vilja säga "surt sa räven"!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".