Rikspolischefen Bengt Svensson besökte idag Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Länet

Rikspolischefen manar till bättring

1:40 min

Polisen i länet måste bli bättre på att utreda och förebygga de vanligaste brotten. Det var budskapet när rikspolischefen Bengt Svensson besökte Jönköping idag.

– Jönköping har haft problem med resultaten och effektiviteten. Det finns mycket som tyder på att det är på rätt väg, men det måste också fortsätta på den vägen, säger rikspolischefen Bengt Svensson, som även menar att det finns många områden med utvecklingspotential i Jönköpings län.
– Jag ser att det finns klara tendenser till ett bättre resultat och det måste bli bättre år från år.

Det var alltså både ris och ros som delades ut av rikspolischefen när han idag besökte Jönköping för att bland annat träffa medarbetare i verksamheten och diskutera den nya organisationen.

Bengt Svensson upplever att poliserna han träffat under dagen är entusiastiska och konstaterar att Jönköpings län är det län med tredje minst antal anmälda brott per tusen invånare. Det brottsförebyggande arbetet bedömer Bengt Svensson därför som oerhört bra, men han påpekar också brister när det gäller mängdbrotten; här måste polisen både bli bättre på att utreda brotten och att förhindra att de begås.

När det gäller bemanningen, som ju är en fråga som varit på tapeten den senaste tiden, så kan det komma att bli några fler poliser i länet, men det är bara marginellt.

– Polisbemanningen är alltid för låg utifrån efterfrågan. Man ska utgå ifrån att den här numerären är i princip den som Jönköpings län ska ha i förhållande till övriga län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista