Knivdådet inträffade här i Österängens centrum. Foto: Hannes Evehag/Sveriges Radio
Österängen

Häktad misstänkt för mordförsök

1:51 min

Den 18-årige man som misstänks ha knivshuggit en 15-årig pojke på Österängen i Jönköping häktades idag på eftermiddagen. Mannen är misstänkt för försök till mord.

– Jag yrkade att han skulle häktas som på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, och det var vad tingsrätten fann också, säger åklagare Pernilla Törsleff.

Det var vid sextiden igår kväll som en 15-årig pojke knivhöggs svårt utanför en av entréerna till Österängen centrum, och kort efter händelsen grep polisen en 18-årig man som alltså nu sitter häktad för dådet.

Den misstänkta 18-åringen bor i Halland, och var enligt åklagaren i Jönköping för att besöka datorfestivalen Dreamhack. Han har tidigare i år dömts för olaga hot och misshandel.

Exakt vad som har hänt vill inte polis och åklagare uttala sig om i nuläget, och de vill inte heller säga något om bevisning eller tänkbara motiv.

– Det är väldigt tidigt i utredningen, och det återstår många förhör och teknisk utredning på plats, säger Pernilla Törsleff.

Flera personer befann sig i Österängens centrum igår när händelsen plötsligt inträffade.

– Det var någon som skrek och gapade och vi sprang dit, men då var ambulansen redan där, säger en man till P4 Jönköping.

Flera olika personer som P4 Jönköping pratar med på Österängen berättar samstämmigt att den misstänkta gärningsmannen muckade med 15-åringen genom att sparka på hans fötter. Ett bråk som efter flera hårda ord fortsatte utanför byggnaden, men som fick ett abrupt slut när den misstänkta mannen drog kniv och högg 15-åringen upprepade gånger.  Det berättar vittnena.

15-åringen opererades idag och trots de allvarliga skadorna är hans tillstånd stabilt. Men på Österängen finns mycket oro kvar.

– Det är otäckt, man tänker på alla unga som är ute, och att det kan hända fler, säger en kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista