Johan Gustafsson. Foto från Aljazeeras tv-sändning i augusti.
Mali/Värnamo

"Vi hoppas mardrömmen snart är över"

Ett år efter att nu 37-årige Johan Gustafsson, från Värnamotrakten, togs som gisslan av al-Qaida i Timbuktu i västafrikanska Mali väntar de anhöriga oroligt i Sverige. Nu väljer de att uttala sig offentligt.

"Det har varit ett långt år fyllt av obeskrivlig saknad, oro och frustration. Vi tänker på Johan varje dag. Vi hoppas att den här mardrömmen snart är över", skriver föräldrar, sambo, och systrar med familjer i ett meddelande till TT.

Johan Gustafsson rövades bort tillsammans med en nederländsk och en brittisk-sydafrikansk vän. Vid tillfället dödades en tysk som gjorde motstånd.

Johan Gustafsson och de andra två gisslan har bland annat visats upp i ett tv-inslag i tv-kanalen Al-Jazira i augusti. Då verkade de må bra och Johan Gustafsson sade att han varit i kontakt med svenska ambassaden och att det pågick förhandlingar om att släppa honom. De tre bar skägg, var klädda i traditionella klädnader och turbaner och omgavs av beväpnade män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".