1 av 2
Länspolismästare Håkan Sandahl. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jönköpings län

Chefen slår ifrån sig kritik

Håkan Sandahl: "En storm i ett vattenglas"
1:30 min

Länspolismästaren slår ifrån sig den senaste tidens kritik om för få närpoliser i tjänst i länet och menar att bilden som getts är orättvis.

En orättvis bild. Så säger länspolismästaren Håkan Sandahl om den senaste tidens kritik mot för få närpoliser i tjänst i länet. Han menar att närpoliserna gör precis det de ska.

– Det är en storm i ett vattenglas. De vakanser som finns är under tillsättning och under tiden så har man fått stöttning av poliser i yttre tjänst. Det är en orättvis bild som målats upp, säger Håkan Sandahl, länspolismästare.

Men är det inte viktigt att närpoliserna gör det de ska och inte åker iväg på en massa annat?

– De gör ju det. Huvudsakliga delen av sin tid så ägnar de sig åt det mer långsiktiga perspektivet. Men det är naturligt att om man har kunskap om det området där man verkar i är det naturligt att man bidrar till utredningsarbete och att man hjälper till där människor ringer och behöver mer akut hjälp.

Tidigare i veckan har vi berättat om protesterna mot att närpoliserna inte får vara närpoliser, utan ständigt rycks till annat arbete i länet.

– Deras område som de ska ha ansvar för blir lidande och så blir det ingen närpolis där den dagen, den veckan eller den sommaren, sa den pensionerade polisen Conny Davidsson i P4 Jönköping i torsdags.

Men den här bilden håller alltså inte länspolismästare Håkan Sandahl med om. Att det finns för få poliser i vissa områden är dock ett faktum, men det ska snart vara åtgärdat, lovar han.

– Alla vakanta platser är under tillsättning just nu och de ska vara tillsatta så snart vi kan, säger han.

Och det innebär?

– Ja du, som senast första kvartalet 2013 men sannolikt snabbare, säger Håkan Sandahl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".