1 av 2
Arkivbild, foto: David Westh/Sveriges Radio.
2 av 2
Pojken har bott i sitt familjehem i tre år. OBS! Genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
EKSJÖ/HALLAND

Filip, 8, tvingas flytta "Han går sönder"

2:51 min

8-årige Filip har svåra psykiatriska problem och jobbiga upplevelser i bagaget. Nu riskerar han att ryckas upp från sin enda trygghet - familjehemmet där han bott i över tre år.

Det här handlar om Filip som i dag bor i Halland i en stor familj med många husdjur. Han föddes för snart nio år sedan av en missbrukande mamma i Eksjö kommun och en okänd pappa. Hans första fem år var röriga, han bodde länge på insitution, blev flyttad flera gånger mellan olika familjehem, och när han till slut kom till Lotta och Anders var han mycket orolig.

– Han var liten med ett sådant enormt självskadebeteende att det var skrämmande.

Nu är Filip trygg och trots att han fått flera diagnoser som autism och adhd klarar han av skolan. Men nu - efter tre år i familjehemmet - riskerar hans tillvaro att slås sönder. Förutom att hans biologiska mamma nyligen dött har socialutskottet i Eksjö fattat ett beslut om att flytta på honom, Lotta och Anders tror själva att det beror på att de i våras tog in en ny familjehemsplacerad pojke.

– Vi har flera placeringar och då är det inte okej. Trots att alla utredningar visar att vi tillgodoser hans behov till fullo, säger Lotta.

– Det roliga är att han är placerad här för att vi hade fler placerade barn, för att han behövde socialiseras i en hemmiljö som var som våran, fyller Anders i.

P4 Jönköping har tagit del av flera utlåtanden kring familjehemsplaceringen - bland annat har barn- och ungdomspsykatrin gjort bedömningen att det skulle vara mycket negativt för honom att flyttas. En utredare från Eksjö kommun har under hösten skrivit att även om hemmet är rörigt och Lotta och Anders har skulder så verkar Filip må bra och bedömningen är att familjen även fortsättningsvis ska kunna ta hand om Filip. Så varför socialutskottet i Eksjö har tagit beslutet är en gåta eftersom ingen kan förklara.

– Jag har tagit ställning men uttalar mig inte i enskilda ärenden, säger Maud Edmundsson är enhetschef på socialtjänsten i Eksjö.

Varför inte om de går med på det?

– Jag gör en egen sekretessbedömning. Ärendet är under behandling, det är absolut det enda jag kan svara på.

Inte heller ansvarig socialpolitiker Annelie Hägg vill kommentera fallet.

Lotta och Anders tror att beslutet att flytta Filip skulle vara förödande.

– Han skulle gå totalt sönder för de rycker ifrån honom allt, säger Lotta.

I Lasso i eftermiddag fortsätter vi vår granskning av fallet - som just nu även ses över av Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista