Polis med skyddsmask flyttar avspärrningen kring tankbilen. En kemisk reaktion orsakade ett gasmoln då en tankbil skulle fyllas på från en behållare med salpetersyra vid en industri i Anderstorp på måndagen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Gislaved

Sexton till sjukhus efter gasmoln

Räddningstjänsten efter gasmoln: ”Kan vara en fördröjd effekt”
1:14 min

När salpetersyran skulle tankas över till en tankbil gick något snett. Tankbilen tålde nämligen inte syran utan det blev en kemisk reaktion.

Det var vid tiotiden idag som larm om en arbetsplatsolycka vid en industri i Anderstorp kom.

Det var när företaget skulle föra över salpetersyra till en tankbil som det visade sig att tankbilen inte tålde syra som det var sagt. Istället blev det en kemisk reaktion och giftiga gaser bildades.

– Det har varit en del personal på företaget som varit utsatta av röken. De mår förhållandevis bra utifrån mina kunskaper, men det kan vara en fördröjd effekt om man andats in den här röken, säger Peter Dubrefjord som var insatsledare på plats.

Under övervakan av räddningstjänsten har anställda på företaget själva, med andningsskydd, tagit hand om gasen, sammanlagt sex kubik.

Först sades att tretton personer, som kunde ha andats in gasen, skulle kontrolleras på Värnamo sjukhus, senare justerades den siffran till 16. Det är oklart varför en tankbil som inte stod emot salpetersyra skickades till företaget. Såväl polis som Arbetsmiljöverket och räddningstjänsten ska utreda. Bland annat är en polisanmälan om miljöbrott skriven.

Stefan Fransson på det berörda företaget P.O.P Plating On Plastic AB i Anderstorp säger till P4 Jönköping att åkeriet som brukar hämta salpetersyra, som används till rengöring av material på företaget, två till fyra gånger om året. Men att de den här gången skickade fel sorts bil.
– De skulle kommit i fredags men sa då att de inte hade någon syrafast tankbil utan skulle komma idag istället.

Men tankbilen var alltså inte tillräckligt syrafast idag heller. Av 14 anställda som jobbade morgonskiftet så fick 13 åka till sjukhus. Totalt jobbar 32 personer på företaget som nu får försöka jobba ikapp samtidigt som ansvarsfrågan utreds.
– Jag har gjort en skadeanmälan till försäkringsbolaget men ansvarig på åkeriet har inte hört av sig än, säger Stefan Fransson.

Fakta: Salpetersyra

Salpetersyra (av latinets sal, salt och peter, klippa, se salpeter) är en starkt frätande syra med kemisk beteckning HNO3. Den har en stickande lukt. Salpetersyra är en starkt oxiderande syra som varm till och med kan lösa metallerna koppar och silver, något som till exempel inte saltsyra kan göra. Syran protolyseras fullständigt i vatten. Den framställs genom att lösa dikvävepentoxid i vatten.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".