Arkivbild Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / Scanpix.
Infrastruktur

Vill samarbeta för att snabba på snabbt bredband

Tomas Johansson: ”Bra bredband lika viktigt som väg och el”
1:47 min

I ett steg mot snabbare bredbandsutbyggnad ska Vaggeryd, Gislaved, Gnosjö och Värnamo kommun samarbeta. Det kan resultera i en tjänst som jobbar uteslutande med att kommunernas invånare ska få bättre bredband.

Tomas Johansson är IT-chef i Vaggeryds kommun, där man går i bräschen för samarbetet.

– Ska vi ha en levande landsbygd så är ett bra och tillgängligt bredband lika viktigt som både väg och el snart i det här samhället, säger Tomas Johansson.

Det är inte så hemskt länge sedan tonen från 56k-modemet var bland de mest spelade "melodierna" i våra hem. Modemet som ringde upp gav oss möjligheten att surfa i en hastighet av uppåt fem kilobyte i sekunden. För det här tog telefonbolagen bara sex kronor i timmen.

I dag är situationen dock ganska annorlunda för de allra flesta av oss. I städerna är 100 megabit i sekunden snarare regel än undantag och på landsbygden har ADSL-utbyggnaden gjort det möjligt att surfa till långt högre hastigheter än vad som var möjligt för tio år sedan.

Men Tomas Johansson, som är IT-chef i Vaggeryds kommun, säger att det nu måste till krafttag för att även landsbygden och våra mindre orter ska kommer upp i de höga hastigheterna som städerna åtnjuter.

Regeringen har ett mål att 90 procent av landets hushåll och företag ska ha tillgång till minst 100 megabit bredband år 2020. För att nå dit måste det satsas.

– Den operatör som idag levererar ADSL till landsbygden gör det via ett kopparnät, alltså upphängd tråd i stolpar. Vi vet vad som hände i samband med stormarna Gudrun och Per, man vill inte bygga upp kopparnätet igen i vissa kommuner, säger Tomas.

Vad som nu väntar i Vaggeryds kommun är att fullmäktige ska ta beslut gällande en framtida tjänst som ska arbeta för en snabbare bredbandsutbyggnad.

Men tanken är inte att kommunen ska stå själv utan ska ha ett bredare samarbete med Gislaved, Gnosjö och Värnamo kommun.

KOMMENTERA: Hur viktigt är ett snabbt och väl fungerande bredband för landsbygden?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".