Stefan Attefall, civil- och bostadsminister, Kristdemorkat, från Jönköping. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Skola

"Skolverket har inte förstått det här med religion"

1:58 min

Överkänsliga, klåfingriga och oförstående. Kristdemokratiska ministern Stefan Attefall går till hårt angrepp mot Skolverket efter debatten om skola och religon.

Orsaken är den senaste tidens debatt om skolor ska få arrangera adventssamlingar och avslutningar i kyrkan.

Ja, säger Skolverket - om det inte finns några religiösa inslag i ceremonin. Märkligt, tycker Stefan Attefall, kristdemokratisk minister från Jönköping.

Inte förstått det här med religion
– Det finns en överkänslighet också försöker man hitta en balansgång mellan tradition och påverkan som blir märkligare och märkligare ju mer Skolverket håller på med de här frågorna. Vad är kyrkorummet om inte religiöst, det tyder på att Skolverket inte förstått det här med religion.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall från Jönköping skräder inte orden när han ger sin syn på Skolverkets agerande. Attefall har även kyrkofrågor på sitt ministerbord och efter en debattartikel i Dagens Nyheter igår, där Skolverket menade att den enda tolkning som går att göra av skollagen är att inga religiösa inslag får förekomma i skolans verksamhet, twittrade Attefall att Skolverkets "märkliga argumenterande" (...) tyder på religiös analfabetism". Skolverket har nyligen, efter önskemål från anställda i skolan, tagit fram en juridisk vägledning för rektorer i hur man ska hantera den här frågan, berättar Skolverkets undervisningsråd Claes-Göran Aggebo.

"Inte klarat gränserna"
– Många rektorer har vänt sig till oss för att få hjälp med hur man ska förhålla sig när det gäller att tolka skollagen och vi har kunnat se att man på vissa håll i landet inte kunnat klara av att hålla sig inom gränserna, säger Aggebo.

Det är säkert så att det  går att ha nyanser i det här, men att säga att trosbekännelser och välsignelser är förenligt med Skollagens bestämmelser det har jag väldigt svårt att se.

Kan förändra skollagen
Men Stefan Attefall anser inte att en välsignelse är något problem och säger att Kristdemokraterna kommer jobba för en ändring av skollagen om Skolverket fortsätter tolka lagen lika strikt.

– Skulle Skolverket driva den tesen vidare då måste vi väcka frågan om skollagen ska förtydligas eller förändras. Om prästen säger, som avslutning på ett trevligt tal, "Gud välsigne er" så är det ingen som dör av det säger Attefall.

KOMMENTERA: Tolkar Skolverket reglerna för hårt, vart bör gränsen gå?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista