Kulturhuset på tändsticksområdet i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Ska bli ordning och reda i Kulturhuset

Kari Roukola: ”Det ska vara nolltolerans”
2:00 min

Ikväll hålls stormöte i Jönköping för att presentera Kulturhusets framtid. I en utredning som kulturförvaltningen gjort har det framkommit att det varit obehöriga människor i huset, skett skadegörelse och att det förekommer droger i Kulturhuset.

– Vi har ju hört negativa kommentarer om det här, utan att alls vilja peka finger åt något håll eftersom vi vill titta framåt, så vill vi i alla fall betona betydelsen av ett drogfritt och säkert kulturhus framöver, säger Kari Ruokola som är kulturutvecklare i Jönköping.

Under hösten har kulturförvaltningen gjort en utredning om hur Kulturhuset ska se ut i framtiden. Man har hållit ett stormöte tidigare och man har även träffat en rad aktörer i kulturlivet i Jönköping och frågat dem hur de vill att Kulturhuset ska fungera i framtiden.

Många synpunkter har kommit fram - bättre ordning är en av dem, mer vuxennärvaro och att Kulturhuset rustas upp är några andra av synpunkterna som kommit fram.

Nu har man tagit fram ett förslag på hur Kulturhuset ska fungera i framtiden. I huvuddrag innebär det att administrationen kommer att skötas av kommunen och de kommer att fatta beslut om vilka som får vara där - utifrån tydliga kriterier.

Förutom de kommunala tjänstemännen som tar över administrationen så ska det samtidigt finnas ett aktionsråd med representanter från föreningarna i Kulturhuset som ska få vara delaktiga i besluten.

Dessutom vill man bredda verksamheten - man måste inte vara medlem i en förening för att få plats i Kulturhuset.

– Föreningar är naturligtvis fortfarande en väldigt viktig aktör, men mycket av dagens kulturliv sker inte i föreningsform. Det finns ungdomar som har otroliga kulturella projekt och idéer men som inte förverkligar det genom en föreningar utan bildar andra sorters grupper. Vi vill inte utesluta någon grupp bara för att de inte fungerar i föreningsform, säger Kari Ruokola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".