1 av 2
Arkivfoto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jönköping

Blandade känslor kring nya kulturhuset

Jon Heinpalu: ”Lite av en besvikelse”
2:00 min

Det blev en hel del starka reaktioner på mötet i går kväll om hur kulturhuset i Jönköping ska styras i framtiden. Förslaget som presenterades innebär att Kulturhuset främst kommer att styras och administreras av kommunala tjänstemän.

– När utredningen tillsattes fanns det ett hopp. Men när man ser resultatet måste jag erkänna att det är lite av en besvikelse, säger Jon Heinpalu som är aktiv i rollspelsföreningen.

I huvuddrag innebär förslaget som blir klart under dagen i dag att kommunala tjänstemän tar över och sköter administrationen, beslutar om vilka som får hyra rum och får ansvar för ekonomin. Hittills har detta skötts av Kulturhusföreningen. Föreningarna som är aktiva i huset får bara en rådgivande roll.

Diskussionen i går handlade just om hur kulturhuset ska styras. Ann-Sofie Levinsson är aktiv i sportdansföreningen och hon tror på förslaget.

– Som det varit i dag är det en fri struktur. Men det är svårt att komma in i en fri struktur. Där har en kommunal struktur sina fördelar i att alla faktiskt kan få komma in, säger hon.

Under mötet blev stämningen stundtals hätsk. Politikerna saknades, istället var det tjänstemän som fick motta tuff kritik och glåpord.

Stefan Liljeberg är både aktiv i en förening men också aktiv som enskild medlem tycker diskussionen blev bra mot slutet - men tyckte att den kunde ha fått pågå längre:

Det känns som de fria krafterna och kommunen står väldigt långt ifrån varandra. Hade fått lite mer tid på sig hade man kanske lättare hittat kompromisserna.

KOMMENTERA: Kommer den här lösningen fungera för Kulturhuset?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".