Barnet på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Sacnpix/Ingvar Karmhed.
Eksjö/Halland

Mamman överklagade Filips flytt

Lotta: ”Hon har överklagat det muntligt”
1:57 min

Åttaårige Filip riskerar att ryckas från den enda trygghet han har – sitt familjehem. Detta trots att hans mamma ska ha överklagat beslutet innan hon nyligen avled.

– Hon har överklagat det muntligt. Inte skriftligt, men muntligt, säger familjehemsmamman Lotta.

Åttaårige Filip har just nu ingen annan trygghet än det familjehem han varit placerad i sedan tre år tillbaka. Nu under hösten fattade socialutskottet i Eksjö ett beslut om att flytta på honom - trots att barn och ungdomspsykatrin och en extern beteendevetare uttryckt att han mår klart bäst av att få stanna i familjehemmet. Även anställda inom Eksjö kommun har i en utredning skrivit att trots vissa brister i familjen vore det bäst för honom att få bo kvar.

Efter att omplaceringsbeslutet fattats framförde även hans biologiska mamma att hon ville att Filip skulle få stanna. Men hon hann inte överklaga skriftligen innan hon gick bort. Nu är det oklart vad som händer. Filips pappa är okänd och ärendet är just nu under behandling säger Maud Edmundsson på socialtjänsten till P4 Jönköping. Men om det innebär att beslutet kan ändras är oklart.

Familjehemmet står helt utan juridisk rätt och nu måste socialnämnden se till att Filip får en vårdnadshavare, det förklarar Titti Mattsson som är professor i offentlig rätt vid Lunds Universitet:

Det måste finnas en juridisk representant som kan föra (hans) talan. Då hade en överklagan kunnat göras. Å andra sidan kan socialnämnden ändra sitt beslut så det är inget som ligger fast som situationen skulle förändras.

Socialutskottet i Eksjö kommun kan alltså komma att ändra på sitt beslut. I så fall hoppas Lotta och Anders på att få adoptera Filip.

– Han hade tittat på ett program på tv och kom och frågade vad adoption var för något. När vi beskriver det för honom säger han att jag vill också bli det, jag vill inte ha fler mammor och pappor utan tycker jag haft tillräckligt, säger Lotta.

Vill ni adoptera Filip?

– Är det möjligt så gör vi det, säger Anders.

Fotnot: Lotta, Anders och Filip heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".