Bilder från polisens förundersökning.
Eksjö/Göteborg

Skelettkvinnas portkod del av novell

En kod, som man trodde gick till bårhuset i Eksjö, kan ha haft en helt annan funktion. Idag inleddes rättegången mot den så kallade "Skelettkvinnan" i Göteborg.

Intresset är stort för den rättegång som startat i dag mot den 37-åriga kvinna som hade skelettdelar i sin lägenhet i Göteborg. Åklagaren hävdar i sitt åtal att kvinnan köpt och sålt skelettdelar på internet och hanterat dem skändligt och i sexuella sammanhang.

Den åtalade kvinnan nekade vid rättegångsstarten till brott och förklarade via sin försvarsadvokat Annika Stanislaus att hon ansåg sig ha rätt att hantera skelettdelarna.

Det som man först trodde var en användbar kod till bårhuset i Eksjö var något som kvinnan, enligt Stanislaus, tänkt använda när hon skulle skriva en novell.

Den åtalade kvinnan hävdar att det inte är hon som syns tillsammans med skelettdelar och dödskallar i det material som åklagaren lade fram.

Åklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas ansåg dock att det fanns bevis som visade motsatsen.

När den åtalade kvinnan börjar vittna berättar hon att hon är intresserad av osteologi, läran om ryggradsdjurens skelett och rättsmedicin. Därför hade hon bilder på trafikdöda, filmer med människor som tog livet av sig, material hon tänkt använda i böcker som hon skulle skriva.

Målet avslutas på fredag.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".