Man kan ju inte håla på att äta upp på ett kapital som inte är vårt, säger Håkan Jansson tll P4 Jönköping. Arkivbild, foto Dan Segerson/Sveriges Radio.

Strid om anställdas pensionspengar

Håkan Jansson (M): ”Det är våra anställdas pengar”
1:45 min

– Pensionspengarna är ju inte våra pengar, det är våra anställdas pengar. Håkan Jansson, moderat landstingsråd, är skarpt kritisk mot hur Socialdemokraterna vill använda pensionspengarna.

– 2013 kanske det går bra att göra det, men 2014 och 2015 - vad finns det för pengar att ta då? Man kan ju inte håla på att äta upp på ett kapital som inte är vårt, säger Håkan Jansson.

Det blev politisk fajt direkt på landstingsfullmäktige, som hålls på Rosenlund i Jönköping. 81 ledamöter ska sitta och bestämma hur landstinget ska fördela pengarna nästa år. Det handlar om nästa tio miljarder kronor som man har att besluta om. Det handlar främst om hur man ska få ihop de pengar som krävs för de satsningar man vill göra.

De styrande, de borgerliga med Miljöpartiet, vill spara och effektivisera för att bland annat satsa på psykvård och cancervård.

Vänsterpartiet vill höja skatten med 20 öre för att återställa sjukreseförmånen som försämrades tidigare i år.

Socialdemokraterna vill alltså plocka av en vinst som man får varje år på de pensioner man avsätter, detta för att bland annat ge gratis sjukvård till personer upp till 25 år.

Totalt vill man plocka ut 34 miljoner kronor av vinsten och det blev det en hård debatt om, där Socialdemokraterna anklagades för att ta av anställdas pensioner. Men det är en feltolkning eftersom det är vinsten från pensionerna man tar avsäger socialdemokraternas landstingsråd Anci Magnusson.

– Vi använder 34 miljoner av de 183 miljoner som det kommer varje år till pensionsförvaltningen. Vi rör inte de anställdas pengar, vi skulle aldrig komma på tanken.

Hur ska ni finansiera på lång sikt, kan ni räkna med den här vinsten år efter år?

Vi skulle aldrig komma på tanken att det skulle minska, säger Anci Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".