Skolavslutning i Litslena kyrka utanför Enköping. Arkivbild, foto: Mons Brunius / Scanpix.
Lasso

"Vi måste få vara en kyrka" Kyrkor om skolan i kyrkan

Sofi: ”Använda kyrkan som en samlingslokal”
4:31 min

En skolavslutning i kyrkan - snart ett minne blott? Skolverket säger ja, om det inte finns några religiösa inslag. Samtidigt säger många kyrkor nej, om det inte får vara religiösa inslag med.

I veckan har debatten varit het om huruvida skolbarnen ska få utsättas för religiösa ceremonier när de är i kyrkan på exempelvis en skolavslutning. En debatt som bland andra Stefan Attefall, kristdemokratisk minister från Jönköping, gav bränsle åt i P4 Jönköping på måndagen.

– Absolut inte, för det är emot skollagen som säger att skolan ska vara konfessionsfri, sa Skolverket som nu tagit fram tydliga regler för vad som gäller.

Samtidigt kräver många präster att få säga ett par väl valda Guds ord, om skolan väljer att vara i deras kyrkolokal. Ett moment 22...

Men måste skolan fortsätta att vara i kyrkor överhuvudtaget, förutom vid rena studiebesök? Är det dags att kyrkan också sätter ner foten och skiljer sig även från skolan?
P4 Jönköping gav sig ut och kollade vad folk tycker. Så här säger Sofi Folkesson.

– Jag tycker det låter som ett bra förslag, att man kan vara i en kyrkomiljö men att man inte använder de religiösa uttrycken. Man kan använda kyrkan som en samlingssal.

Varför tycker du man ska undvika de religiösa inslagen?

Eftersom alla inte tillhör den kristna tron och kanske inte känner att de kan ta till sig Gud och bön, säger Sofi som tycker att det kanske är bäst att låta bli att vara i kyrkan om präster inte vill.

David och Toni håller inte med.

– Nej det tycker jag inte. Det är en tradition som funnits länge och jag tycker inte man ska ändra på traditioner så enkelt.

– Jag håller med honom. Det är en tradition som Sverige haft i många år och jag tycker man ska slänga bort det hur som helst.

Även inom kyrkans värld går åsikterna isär. Kjell Larsson, missionsföreståndare från Värnamo för svenska Alliansmissionen, har gett sig in i den här debatten på sociala medier.
Vad säger du - kan en skola ha avslutning i din kyrka utan att pastorn får säga något om Gud?

– Det blir ganska knepigt att ha det på det viset, för bara man går in i en kyrka är ju någon form av religös påverkan. Kyrkorummet är ju inget neutralt rum. Det känns ganska märkligt naturligtvis för oss som jobbar som pastorer och präster att vi plötsligt ska frånsäga oss den tro och den kallelse och den uppgift vi fått, nämligen att berätta om tron. Så det är en ganska knepig fråga för oss.

De flesta skolavslutningar som är i kyrkolokaler är ju i Svenska kyrkan och en kyrka som det nu inte blir några fler skolavslutningar i, är kyrkan i Ödestugu utanför Jönköping där Per Green är präst.

– Jag tycker de är helt befängda. Det som är den viktiga frågan är istället om man får ta del av en sund eller osund andlighet, det hade varit en spännande fråga. Däremot att få ta del av en andlig tradition hör ju till de mänskliga rättigheterna.

Kjell Larsson håller med Per Green om att man måste få vara en kyrka.

– Vi måste få vara kyrka, man kan inte bakbinda oss och säga att "ni har trevliga lokaler och stämningsfullt och fint - men ni får inte säga vad ni tycker". Då är vi bakbundna och då kan man fundera på varför man ska vara hos oss överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".