1 av 2
Bäckadalsgymnasiet. Foto: Louise Wernvik/Sveriges Radio.
2 av 2
Stefan Claesson. Foto: Louise Wernvik/Sveriges Radio.
Jönköping

Dyra program på gymnasiet kan läggas ner

1:47 min

Flera yrkesförberedande utbildningar i Jönköpings kommun ska läggas ner och många lokaler ska sägas upp, så lyder förslaget som utbildningsförvaltningen nu har lagt fram.

Stefan Claesson, chef på utbildningsförvaltningen, tycker att det finns viktigare saker att lägga pengar på.

– Minska på lokalkostnader och ta bort utbildningar som går kraftigt minus. Allt för att spara pengar på hyror och mer pengar kan användas till lärarresurser.

De yrkesförberedande utbildningar som föreslås att stoppas är främst inom hantverksprogrammet. Textil design, florist och finsnickeri - som få elever eller inga alls har sökt sig till. Även inriktningen anläggningsfordon på bygg- och anläggninsprogrammet föreslås läggas ner, trots att eleverna fyller kvoten men Stefan Claesson menar att utbildningen är för dyr för att drivas vidare.

– Vi har jättesvårt att få ekonomin att gå ihop på vissa utbildningar. Vi har stora demografiska förändringar i Jönköping och i hela Sverige. Det är klart att vi har samma ansvar naturligtvis i den kommunala sektorn att vi får de här programmen att bära sig, eller åtminstone att skolan kan bära sig. På en jättestor skola som Bäckadal kan ju flera program gå back, bara skolan som helhet går minst plus minus noll, säger Stefan.

Frida Larsson läser yrkesförberedande utbildning på Bäckadalsgymnasiet och hon menar att pengar inte är det viktiga i denna frågan, utan den enskilda eleven och dess utbildning.

– Jag tycker det är rätt drygt, allt handlar om pengar. När det handlar om elever och elevers framtid så tycker jag att man kan slösa pengar. Är det en elever eller två elever som söker en linje så är det fortfarande deras framtid det handlar om, säger Frida.

Förslaget kommer nu att diskuteras i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och beslut beräknas ges i kommunfullmäktige i mars, år 2013.

Reporter Louise Wernvik

KOMMENTERA: Gör kommunen rätt som lägger ner olönsamma gymnasielinjer?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista