Medicin

Febernedsättande till barn ger falsk trygghet

1:03 min

Det är inte alltid bra att ge febernedsättande medicin till sjuka barn. Det menar smittskyddsinstitutet som nu filar på nya rekommendationer till alla föräldrar. Barnläkare i Jönköping håller med.

Barnläkaren Carin Oldin i Jönköping håller med. Piller som Alvedon med Paracetamol bör bara användas som smärtstillande säger hon.

Viktigast se hur barnet mår
- Det viktigaste är att barnen får vila, får dricka, att man låter dem ha det svalt och behagligt. Sedan är det absolut viktigaste att se till barnets allmäntillstånd, och hur det mår och beter sig, säger Carin Oldin, barnhälsovårdsläkare på länssjukhuset Ryhov.
Så här i influensatider är det många barn som blir sjuka och föräldrar köper Alvedon, Ipren och andra febernedsättande medel till sina barn. Men smittskyddsinstitutet arbetar nu med ett förslag som innebär att inte rekommendera Paracetamol för att bota feber.

Kan missa andra symptom
En av anledningarna är att när febern tvingas ner, så kan andra symptom missas. Febern är ju egentligen kroppens eget sätt att hantera virus och bakterier.
Det är inte farligt att ge sina barn dessa läkemedel, men Carin Oldin menar, att man inte får luras av smärtlindringen.
- Jag tänker mest på att om man ger febernedsättande så kan det ge falsk trygghet.

Louise Wernwik

louise.wernvik@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista