1 av 2
Michaela Arvidsson har siktet inställt på EM i luftgevärsskytte. Foto: Hannes Ewehag.
2 av 2
Tredagarstävlingen i skytte Swedish Cup i Sävsjö. Reporter Hannes Ewehag.
Skytte

Stortävling med ungt skyttelöfte

4:36 min

Just nu tävlar några av de största namnen inom skytte med luftpistol och luftgevär i Sävsjö. För idag började nämligen tredagarstävlingen Swedish Cup. Träffa skyttehoppet från Vaggeryd!

Enligt Bankerydsbon Jonas Edman, som är sportchef i Svenska Skyttesportsförbundet, så är det en oerhört viktig tävling inom skyttesport.
- Det här är egentligen norra Europas viktigaste tävling inom sportskyttet. Det är närmare 500 skyttar som skjuter här under tre dagar.
- Det är duktiga skyttar. Det är skyttar som tävlade på OS nu senast i London. Det är hög klass på de här tävlingarna.

Över 500 skyttar
Från idag och tills på lördag gör flera av de bästa luftpistols- och luftgevärsskyttarna upp i Sävsjö Skyttecenter, och totalt handlar det om 558 skyttar från sju olika länder. Det är nionde gången som Swedish Cup anordnas, men i år ser tävlingen annorlunda ut, för det är nämligen en av de första internationella tävlingarna som följer helt nya poängregler.

Lovande ung skytt från Vaggeryd
Michaela Arvidsson är just nu namnet på många skytteentusiasters läppar. Bara 18 år gammal har Vaggerydstjejen redan gjort sig ett namn inom luftgevärsskyttet. Hon har tävlat både för Skillingaryds skyttegille och juniorlandslaget. Även om hon missade finalen i dagens tävling med minsta möjliga marginal, så har hon höga förhoppningar på de två återstående tävlingsdagarna.
- Att jag ska skjuta bättre än vad jag gjorde förra året. Att jag ska känna mig nöjd med vad jag har åstadkommit. Att jag ska liksom pressa mig själv och inte fega för det är den här tävlingen som jag sett fram emot.

Hoppas på EM
- Sen hoppas jag att jag blir uttagen till EM, där är chanserna goda, säger Michaela.
Hon hoppas också på tävlingserfarenhet från Sävsjötävlingen.
Även om Michaela Arvidsson inte den enda ungdomsstjärnan på skyttesportshimlen, och många barn och ungdomar strömmar till för att testa på sporterna, så känner Jonas Edman viss oro för skyttets framtid.
- Skytte är en intressant och rolig idrott. Största problemet är att behålla dem över tid. Precis som andra idrotter så tappar vi dem i övre tonåren.

Hannes Ewehag

hannes.evehag@
sverigesradio.se

036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista