1 av 2
Karta från Eniro.se.
2 av 2
Provborrning i Norra kärr. Pressbild/Tasman metals.
Jönköping

Bergsstaten positiv till gruva i Norra kärr

Bergsstaten om Norra kärr: ”Bra projekt”
1:48 min

Mycket talar nu för att Bergsstaten säger ja till miljardprojektet med en gruva i Norra kärr utanför Gränna.

Statliga Bergstaten är en av de första instanserna som ska pröva om projektet håller och där uttalar sig deras chef Åsa Persson nu positivt om gruvan och hon tror chanserna är goda för ett ja.

– Jag vill inte säga något i förväg, men visst är chanserna mer än 50 procent, säger hon till P4 Jönköping.

Vad bygger du det på?

Det vi hittills har sett och hört och vi har ju trots allt läst ansökan. Jag ser det här som ett bra projekt, säger Åsa Persson som inte kan se något i ansökan de är tveksamma till.

Myndigheten Bergsstaten i Luleå har just börjat granska det omfattande och omdiskuterade gruvprojektet utanför Gränna. Bergsstaten är en myndighet som ska pröva om projektet över huvud taget är hållbart ekonomiskt och om det verkligen finns så mycket metaller som företaget hävdar - en första prövning. Därefter ska Mark- och miljödomstolen pröva miljöaspekterna och det blir kanske den tuffaste prövningen för gruvprojektet som redan fått kritik för att vara ett miljöhot.

Men redan nu uttalar sig Bergsstatens högsta chef Åsa Persson alltså positivt om gruvan i Gränna och hon ser det i ett nationellt och internationellt perspektiv. I bergen utanför Gränna finns sällsynta jordartsmetaller - kanske världens fjärde största fyndighet i sitt slag - och det skulle kunna bryta dominansen från Kina, som i dag står för 90 procent av produktionen.

– Om Kina behöver sina egna, sällsynta, jordartsmetaller så finns det inte så mycket mer i världen. Då är det viktigt att det finns någon mer fyndighet och då är det fantastiskt att vi har det här i Gränna, där det dessutom verkar vara väldigt bra kvalitet. Sverige har ju också behov av de här metallerna så det är klart att det är bra för Sverige att vi har egen tillgång till dem.

När det kan bli ett klartecken från Bergsstaten kan Åsa Persson inte säga i dag, men det blir förmodligen under året. Företaget Tasmet, som står bakom ansökan, räknar själva med att tidigast komma igång med brytningen år 2017 och nu ska Bergsstaten sätta sig ned och granska ansökan på allvar.

– Dels att det är okej gentemot andra markintressen och sedan givetvis att det är sannolikt att det går att driva ekonomiskt, säger Åsa Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".