Lars Alkner med delar av krönikan.
värnamo

Alkner: "Stoppa ökningen av Sverigedemokrater"

Alkner: ”Trött på att förklara”
9:19 min

Lars Alkner skrev i dag en uppmärksammad debattartikel, "Stoppa ökningen av Sverigedemokrater", i Värnamo Nyheter där han bytte ut ordet invandrare mot Sverigedemokrat.

Lars Alkner är redaktionschef och ansvarig utgivare för Värnamo Nyheter. I dag skrev han en mycket uppmärksammad krönika om Sverigedemokrater.

– Jag var helt enkelt trött på att gång efter gång förklara för en del insändarskribenter varför de inte kunde få in insändare, där de skriver invandrare som grupp, somalier som grupp, afrikaner som grupp och muslimer som grupp, på ett väldigt förnedrande och hetsande sätt, förklarar Alkner.

"Jag kan förstå hans poäng"

På tidningens hemsida är det över 300 kommentarer om artikeln. Och att det upprör var något som Lars Alkner var medveten om, även om han inte var med på att få så många kommentarer. Poängen med artikeln tycks dock ha nått fram.

– Så här ska man inte skriva om Sverigedemokrater och då ska man inte skriva så om invandrare heller, förklarar Alkner.

Sverigedemokratern Peter Lundgren från Gnosjö blev överraskad när han öppnade tidningen i dag på morgonen.

– Jag kan förstå hans poäng i det hela. Han vill lyfta upp den här baksidan i alla skriverier. Jag har alltid som företrädare för Sverigedemokraterna varit väldigt noga med att vi ska kunna kritisera invandringspolitiken, men vi ska göra det på ett sakligt och nyanserat sätt och vi ska framförallt göra det efter de demokratiskta spelreglerna, säger Lundgren.

Delar av artikeln:

Hur länge ska denna massökning av Sverigedemokrater få pågå? Det är dags att vi vanliga människor säger ifrån! Ska verkligen våra skattepengar läggas på Sverigedemokrater när tiderna är så svåra?

Trots att Sverigedemokraterna får in många mer sansat formulerade insändare, trots att jag envist som en papegoja upprepar att vi går efter innehåll och inte efter avsändare. Och att hänvisa till lagstiftning och pressetik brukar vara föga verkningsfullt.

Så jag tänkte att jag får svara med samma språkbruk, så att det blir tydligt.

Läs hela debattartikeln här

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".