1 av 2
2 av 2
Samhälle

Värnamo Nyheters sida låg nere efter attack

"De valde att svara med argumentet att stänga ner sidan"
4:54 min

Lars Alkners ironiska krönika i Värnamo Nyheter igår om Sverigedemokraterna väckte stor uppmärksamhet. Idag låg Värnamo Nyheters hemsida nere efter en förmodad överbelastningsattack. Nu fungerar sidan igen.

Värnamo Nyheters ansvarige utgivare Lars Alkner publicerade igår sin  krönika om Sverigedemokraterna. reaktionerna lät inte vänta på sig. Över tusen kommentarer kom in på tidningens hemsida, innan den i går kväll kraschade.

– Någon sade att det var trettonhundra, sedan har det varit ganska lugnt i natt eftersom sidan stängts ner. Den har förmodligen utsatts för en så kallade DDoS-tack. En del på sådana här hatsajter tar åt sig äran för det.

Sidan började dock fungera i dag, efter 12 timmar, och kommentarerna på sidan verkar fortsätta strömma in.

Det är alltså någon grupp eller sida som stängt ner er sida?

Ja, det är alltså de som tycker det jag skrev är för jävligt som valt att svara med argumentet att stänga ner sidan. Det är ungefär som att om jag inte får in en insändare bränner jag ner tidningshuset, säger Lars Alkner till Morgonskiftet i P4 Jönköping.

Han säger sig också vara överraskad över den stora uppmärksamheten krönikan fått.

Jag förstod att det skulle bli reaktioner, men inte att det skulle bli så många. Sedan är det ju, om man ser det från den främlingsfientliga sidan, ett fåtal som varit väldigt ihärdiga. Man kan även se att det är samma IP-adresser men olika personer. Det som gläder mig är att antalet som hört av sig med positiva kommentarer - med hjärtan och kramar och allt vad det är - har varit oändligt många fler.

Fakta: DDos-attacker

Inom datasäkerhet är Denial of Service (ofta förkortat DoS) en attack mot ett datasystem i syfte att hindra normal användning av systemet. De vanligaste attacktyperna är överbelastningsangrepp, där systemet kommer att använda någon knapp resurs (nästan) enbart till att hantera data genererat genom attacken.
Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".