Sävsjö

Han vill ge hästlasagnen till de hungriga

1:31 min

Den välkände entreprenören Roy Gustafsson vill köpa all den lasagne från Findus innehållandes hästkött, som företaget tänkt slänga. Roy Gustafsson vill istället skänka maten till behövande.

Idén fick han när han hörde om en fattig, sjuk och arbetslös person någonstans i landet. Dagen efter läste han i Dagens Industri att Findus skulle bränna upp hästlasagnen.

– Jag blev tokig. Jag hade i bakhuvudet hur den här stackaren som jag hört talas om led och jag vet många andra i samhälle som har det svårt. Jag fick lära mig när jag var liten och ville lämna lite mat att man skulle tänka på barnen i Afrika. I dag ska man tänka på sin medmänniska i Sverige, för det är många som svälter och har det dåligt.

Men Findus vill ju slänga den här maten. Är det inget fel på den?

– Nej, det är inget fel på den. Det är bara det är att det är hästkött i den.

Roy Gustafsson har lagt ett bud på 20 000 förpackningarna: 10 000 kronor. Ett symboliskt pris, menar han.

– Det här handlar inte om priset, utan om att det är vansinnigt att förstöra vanlig mat som vem som helst kan äta.

Och Roy Gustafsson skulle inte själv ha några problem att äta hästlasagnen, säger han.

– Varför inte? För några år sedan var det en skandal om att man gjorde margarin och godis av kohudar och jag äter tio gånger hellre hästkött än något som har med kohudar att göra.

Hur Findus ställer sig till att sälja hästlasagnen vet inte Roy Gustafsson, hans e-postkorg har nämligen svämmat över efter anbudet.

– Jag vet att det finns ett mejl från Findus där, men jag vet inte vad de sagt.