Jönköpings län

Barnahus blir verklighet

I dag togs beslutet. Det blir ett barnahus i Jönköpings län.
– För de barn som utsatts för våld och övergrepp är dagens beslut viktigt, säger landstingsrådet Mia Frisk.

I dag på förmiddagen beslutade samarbetsorganet för länets 13 kommuner och landstinget, Läns-LAKO, att det ska startas ett barnahus i Jönköpings län. Målsättningen är att barnahuset startar 2014.

– Vi måste göra allt som står i vår makt för att på bästa sätt ta hand om de barn som utsätts för övergrepp. Därför känns det oerhört bra att vi nu äntligen kan skapa ett barnahus, säger Andreas Sturesson, kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

Ett barnahus innebär att flera myndigheter samverkar under ett tak för att ge stöd åt barn som behöver det. Det kan till exempel vara barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp. Genom att myndigheterna samverkar ska det gå snabbare att bedöma och behandla barnen.

Kristdemokraterna i länet har länge velat ha ett barnahus och är glada över dagens beslut.
– Äntligen har vi tagit ett beslut om att inrätta ett barnahus i Jönköpings län. För de barn som utsatts för våld och övergrepp är dagens beslut viktigt. Barnahuset blir ett bra stöd för dessa barn i en svår och utsatt situation, säger Mia Frisk, som är kristdemokratiskt landstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista