jönköping

Politisk strid om upphandlingar

1:47 min

Nu kräver Socialdemokraterna i Jönköpings kommun att det blir ordning på den kommunala upphandlingen som ligger på över två miljarder kronor per år.

Elin Lagerqvist menar att det inte finns något politiskt ansvar för upphandlingen i kommunen i dag. Det eftersom majoriteten, med Moderaterna i spetsen, delegerat bort upphandlingsfrågorna från de politiska sammanträdesrummen.

– Vi tycker att det är ansvar att faktiskt fatta beslut om de här frågorna och att ställa miljökrav och arbetsrättsliga krav. Så vi vet att vår upphandling sker till ett rimligt pris, säger Elin Lagerqvist (S).

I dag är alla upphandlingar delegerade till tjänstemän i kommunen vilket innebär att ingen vill ta ansvar när en upphandling går snett, menar Socialdemokraterna. Därför kräver de nu att det inrättas en upphandlingsnämnd, vilket många andra kommuner i landet redan har.

– Det är inte så att man i politiken kan välja vem som ska vinna en upphandling. Det är ju helt och hållet styrt av Sveriges rikeslag, säger moderata kommunalrådet Mats Green.