Jönköping

Sälj din el - få avdrag på fakturan

1:39 min

Småskalig elproduktion blir allt vanligare och för att uppmuntra fler att investera i solceller, eller små vindkraftverk, erbjuder Jönköpings Energi sen några veckor tillbaka så kallad nettodebitering.

Det innebär att du kan sälja egenproducerad el till energibolaget, som sen drar av den summan på elräkning.

– Man kan avlasta sitt eget inköp från elleverantören med den egna elen, säger Peter Lameksson som är energirådgivare på Energicentrum i Jönköping.

Att producera egen elenergi blir allt vanligare. Antigen sker det via solceller eller via ett litet vindkraftverk. Hittills har man tvingats lagra energin själv via batterilager, men nu erbjuder sig flera elnätsbolag i landet att köpa den så kallade microproducerade elenergin.

Genom att installera lite utrustning, bland annat en speciell elmätare, skickar man ut elen på nätet. Elnätbolaget registrerar hur mycket som producerats, den summan dras sen av varje månad från ordinarie elräkning. På så sätt får man alltså ned kostnaden för den el man själv konsumerar. Detta kallas nettodebitering.

Solceller kostar mycket pengar att köpa in, men nu är priserna på väg ner, berättar Peter Lameksson.

– De har nästan halverats på lite drygt ett år. Det är tack vare tuff konkurrens. Priserna pressas till konsumentens fördel.

Att Jönköpings Energi nu inför nettodebittering kommer att öka intresset ännu mer för att installera solceller och små vindkraftverk, säger Peter Lameksson.

– Det kommer att bli mycket enklare och fler kommer satsa på det. Man ska se det här som ett komplement till sin övriga energianvändning.