Jönköping

Toalettbesök ska betalas med sms

1:50 min

Att betala för sina toalettbesök har länge varit standard på stationen i Jönköping, men nu ska det inte längre ske med ett mynt utan med ett sms.

Jönköping är en av bara sex orter som har denna typ av betalning. Men det är är inte alla som tycker att den nya tekniken passar för just dem.

– Jag är 80 år och hanterar inte sms, säger Gränna-bon Arne Fransson.
– För oss äldre är det nog besvärligt för hela generationen. Är det mörkt kan man gå ut och kissa i någon buske, men i dag får man hålla sig.

De orter som har möjlighet till sms-betalning är Jönköping, Örebro, Gävle, Sundsvall, Västerås och Flemmingsberg i Stockholm. Anledningen är att mynttoaletter på dessa stationer haft problem med upprepad vandalisering, vilket har lett till att Jernhusen som äger landets alla stationer nu infört den nya tekniken med sms-betalning.

Men det är också en teknik som inte alla klarar av, vilket är förståeligt säger Cecilia Granath som är pressansvarig på Jernhusen:

– Oftast är det ju så att personer som är lite äldre och inte lika vana vid mobiltelefoner tycker att det är svårare att hantera det här systemet. Därför försöker vi hitta lösningar så att det också finns mynttoaletter i närheten av stationen.