jönköpings län

Flera vargar huserar i länet

6:01 min

Flera vargar har observerats runt om i Jönköpings län den senaste tiden. Enligt en rapport från länsstyrelsen tror man att det rör sig om två till tre vargar som huserar i länet.

– Som det ser ut just nu så har vi två till tre vargar som rör sig runt i länet och det har säkerställts. Vargarna rör sig i de västra delarna utav länet, säger Jens Mattsson informatör på länsstyrelsen.

Det har kommit in många rapporter till länsstyrelsen under hösten och vintern. I början av förra veckan var det flera som såg en varg söder om Tenhult. Länsstyrelsen var där för att spåra, men de har inte kunnat bekräfta om det var en varg eller en varglik stor hund.

– Det har varit fler rapoorter än vad vi är vana vid. Innan har det mest varit under sommarhalvåret. Nu har vi sett flest rapporter under hösten och vintern, säger Mattsson.

Två vargar vid Dumme mosse

Under vecka åtta spårades en varg väster om Gislaved. Vargen spårades först på sjön Gräsken, på gränsen mellan Jönköpings och Västra Götalands län. I höstas var det flera som observerades en varg vid Dumme mosse utanför Jönköping. Spillningen från vargen analyserades och det visade sig att det var en hanvarg som vandrat från Hasselforsreviret i Örebro län.

– I Dumme mosse var det två olika individer som vandrat ner från Örebro län och Dalarnas län. De har säkert rört sig vidare nu, säger Mattsson.

 Kjell Mohlin, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen, tror att det finns en chans att vargen kan etablera sig i Småland.
– Det är inte osannolikt att någon provar, det har ju inträffat i till exempel Halland, sa han för någon vecka sedan.