jönköpings län

Regionförbundet gör rekordsatsning

2:02 min

Snäva regler för arbetsförmedlingen gör att regionförbundet nu rekordsatsar för att företagen i länet ska kunna utbilda personal i stället för att behöva säga upp personal.

Arbetslösheten och konjunkturnedången har slagit hårt mot länet, inte minst mot industrin och underleverantörerna. Samtidigt ligger det tiotals miljoner kronor oanvända hos arbetsförmedlingen.  Pengar som arbetsförmedlingen i sina direktiv är förhindrade att använda för att utbilda arbetskraft i stället för att företagen ska säga upp dem. Regionförbundet får nu själva satsa tio miljoner.

– Jag känner en viss uppgivenhet. Vi tar våra pengar för att göra det här som arbetsförmedlingen borde göra men som inte klarar det på grund av sitt stelbenta regelverk, säger regionförbundets ordförande Bengt Dahlqvist.

Regionförbundet fattade beslut om rekordsatsningen i dag. Dels för att företagen inte ska behöva säga upp, men också för att man skriker efter vidareutbildning och kompetent personal.

– Jag har varit med i regionförbundet under många år och jag har aldrig varit med om att vi har gjort en sådan här specifik satsning och satsat så mycket pengar, säger Dahlqvist.