svårt få banklån

Bankupproret får stöd av landshövdingen

1:45 min

Bankupproret startades av ett antal företagare i länet och dagens möte blev startskottet för en ny arbetsgrupp med landshövdingen, Minoo Akhtarzand, i spetsen. Syftet är att få en bättre dialog mellan banker och företag.

Bankupproret bildades av ilskna företagare i länet som under de senaste åren upplevt att bankerna blivit allt snålare med att bevilja lån. Man upplever att stelbenta regler sätter stopp och bankerna har en mall de använder där alla företag inte passar in.

– Det drabbar oss så vi får minska på personalstyrkan. De sista två åren har det blivit sämre, säger Kjell Wennerlund, byggföretagare i Tranås.

I dag lyckades Bankupprorets företrädare med hjälp av organisationen Företagarna få företrädare för storbankerna i länet till förhandlingsbordet för att prata om problemet.

– Vi har inte löst något och det finns inga konkreta förslag. Vi har fört en dialog och en ny plattform har bildats. Och vi ska träffas igen och försöka bli mer konkreta, säger Frida Boklund regionchef på Företagarna i Jönköpings län.

Mötet blir nu startskottet för en unik dialog mellan banker och företagare. Landshövdingen Minoo Akhtarzand, som tillsammans med företagarna, ska sätta sig ned och skiva en agenda för kommande möten.

– Det var positivt att få komma till landshövdingen och berätta sin historia. Det känns som vi kommer vidare nu, säger Kjell Wennerlund.