Jönköpings län

Fler byter ut lön mot andra alternativ

1:46 min

Det blir allt vanligare att anställda vill byta ut en del av lönen mot exempelvis ögonlaseroperationer, fertilitetstester eller flashiga mobiltelefoner. Det handlar om så kallad löneväxling som blir allt mer populärt.

 – Vi märker att löneväxlingen ökar på frekvensen frågor, det blir mer och mer och mer frågor, och intresset för kurser och liknande ökar, säger Jan Antonsson, skatterådgivare som har skrivit böcker om löneväxling.

Ja, det blir alltså allt fler som utnyttjar möjligheten att få ut olika förmåner från sin arbetsgivare.
– Framförallt förmåner man vet är skattefria för den anställde, där kan man spara väldigt mycket pengar.

Vad löneväxling egentligen handlar om är att en arbeysgivare kan betala en skattefri förmån, till exempel en ögonlaseroperation, mot att den anställde då får lägre lön som innebär en lägre arbetsgivaravgift och därför ingen förlust för företaget.

Det kostar alltså inte företaget något, men själv kan du spara åtskilliga tusenlappar eftersom du slipper undan skatt.
– En ögonlaseroperation, till exempel, kostar 30 000-35 000, och en låginkomsttagare som bara betalar kommunalskatten kan spara 10 500 på detta och vem tackar nej till det, när det är kostnadsneutralt för arbetsgivaren, säger Jan Antonsson.

Till sist är det företaget som ska gå med på om de ska hjälpa dig med löneväxling eller inte. Som det ser ut nu är det är vanligast bland större företag. Men samtidigt som det tidigare var mest höginkomsttagare som drog nytta av förmånen, så är det nu vanligare och vanligare att låg- och medelinkomsttagare börjat använda sig av löneväxling, säger Jan Antonsson.
– Arbetsgivarens intresse för att hjälpa dem har ökat, för det är ju bra personalpolitik.

Reporter: Jonatan Nilsson
jonatan.nilsson@sverigesradio.se