sport

Tedenby: Det var en centimeter från halsen

4:46 min

Det har nu gått över en vecka sedan Mattias Tedenby åkte på den otäcka ansiktsolyckan och han har nu fått lämna sjukhuset. Hockeyspelaren är upp mot 100 stygn rikare och på gott humör när han pratar med Morgonskiftet.

– Det är ändå bra efter allt man varit med om de senaste dagarna, säger Tedenby.

Det var när Mattias Tedenby, tidigare i HV71 och Värnamo GIK, spelade för New Jersey Devils farmalag Albany Devils som olyckan var framme. I den tredje perioden träffades vetlandabördige Tedenby i ansiktet av en motståndarskridsko och 23-åringen fick föras till sjukhus.

– Vi stod och campade framför mål och så trillade han framåt, berättar Tedenby. Då flyger hans häl upp och på något sätt kommer den upp i den höjden, så det blev ett rejält jack i ansiktet.

En dryg vecka senare lämnade han sjukhuset med ansiktet fullt av stygn.

– Jag vet inte exakt, men någonstans mellan 80 och 100 (stygn). Det är inte så noga. Men det är både invändigt och utvändigt så man ser ju inte alla.

Tur i oturen

Han är på gott humör, men det kunde ha gått riktigt illa.

– Det var väldigt nära, det var en centimeter från halsen så jag hade grym tur. Så man får se det positiva.

De värsta svullnaderna har nu lagt sig efter de två operationerna han genomgått.

– Den första operationen gick de in och fixade i ordning några nerver som gick sönder i ansiktet. Så jag har lite svårt att röra underläppen.

Jagar Salmings rekord

Nu väntar några veckors vila och när det blir comeback är för tillfället oklart.

– Ge mig några veckor så är jag snart på isen igen.

Tedenby är nu på jakt efter Börje Salmings inofficiella stygnrekord för ett svenskt NHL-proffs. Dit är det dock en bit kvar.

– Han är ju rätt snygg så förhoppningsvis får man se ut som honom då.