maramö

"Mötet kan bli en pseudohändelse"

2:17 min

Risken är stor att det viktigaste som kommer ut är fototillfället, säger statsvetare Magnus Hagevi.

De politiska förväntningarna på alliansens möte i Maramö utanför Värnamo i går och i dag är låga. Det menar statsvetare Magnus Hagevi vid Linneuniversitetet i Växjö.

Ett stort mediauppbåd är på plats och bevakar mötet, men risken är stor att det viktigaste som kommer ut är fototillfället.

– Det ligger i luften att risken är att vi får en pseudohändelse, ett fototillfälle, något som kanske inte ger något avtryck i politiken utan man hade egentligen kunnat stanna i Stockholm och fortsatt arbeta där, säger Magnus Hagevi till P4 Jönköping.

Ett 60-tal journalister finns på plats för att bevaka alliansledarnas möte i Annie Lööfs föräldrahem - antalet journalister är långt fler än antalet som bor i Maramö. Igår när Annie Lööf tog emot det övriga tre partiledarna hos Annies föräldrar så smattrade blixtarna, och kanske är just bilderna på de fyra partiledarna det bästa som kommer ut av de två dagarna.

För förväntningarna på att alliansen ska presentera något som får betydelse för politiken är låga, menar statsvetare Magnus Hagevi.

– Det kan bli att politikerna kommer ut och skakar hand och säger att man tillsätter några arbetsgrupper, som i sig kanske inte säger så mycket om vad man åstadkommit. Jag tror ju egentligen att om man hade möjligheten att presentera hårda förslag så skulle man vilja göra det i det här sammanhanget.

Så om det inte presenteras något så ska man tolka det som att de inte har ett tydligt förslag till valet ännu?

Onekligen, då är det nog inte färdigt än.

Men även om förväntningarna på förhandlingarna i Maramö är låga så menar Magnus Hagevi att partiledarna pressat ner förväntningarna med flit, för att alliansen helt enkelt vill överraska.

– Jag börjar kanske bli lite misstänksam att de spelar ner förväntningarna med vilje.