ödeshög

Barrikaderad man i Ödeshög har gett upp

1:22 min

Den man som barrikaderat sig i en lägenhet i Ödeshög och under natten startat flera bränder i bland annat trapphus, kom ut frivilligt strax före tiotiden.

– Tack vare att vi hade oerhört ihärdiga och duktiga förhandlare lyckades vi till slut får ut honom utan att använda något slags våld, säger Erik Thulin som är presstalesman hos polisen.

Det var vid halvåtta-tiden i går kväll som grannar slog larm om att den 46-årige mannen uppträdde våldsamt. När de första poliserna kom till hyreshuset, som ligger i utkanten av Ödeshög, kastade mannen brinnande kläder mot dem. Poliserna ska ha skadats lindrigt, men behövde inte uppsöka läkare.

Mannen fortsatte sedan att sätta eld på saker både inne i lägenheten och ute i trapphuset.

– Han hade brännbar vätska som han hällde ut i trapphus och i lägenheten och sedan tände på så det blev stora eldsbollar, berättar Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Räddningstjänsten kallades in och ett tiotal personer evakuerades med hjälp av stegbil eftersom man inte kunde använda trapphuset. De har fått tillbringa natten i en närbelägen kyrka, men kommer nu att få återvända till sina hem.

Enligt Erik Thulin upprättas alltid en polisanmälan.

– En anmälan är upprättad om försök till misshandel och grov mordbrand, men det brukar handla om att det blir vård i slutändan, säger Erik Thulin.

P4 Östergötland