maramö

Så ska Alliansen vinna valet 2014

1:25 min

Alliansen höll presskonferens på förmiddagen där partiledarna berättade hur det gemensamma samarbetet ser ut inför valet 2014. En strategi handlar om fem arbetsgrupper som ska förebreda ett politiskt program.

Statsminister Fredik Reinfeldt öppnar presskonferensen med att säga att Maramö-mötet är väldigt viktigt.

– Det är ett startskott inför kommande val 2014.

– Vi har enats om några gemensamma mål och vi försöker vinna svenska folkets förtroende för att leda Sverige, säger Fredrik Reinfeldt, som också betonar vikten av att det är fyra partier som vill leda Sverige tillsammans.

– Vi är tillräckligt nära för att ta ansvar tillsammans.

Jan Björklund tar vid och berättar om olika strategier inför valet 2014, bland annat om Allianskonventet i juni 2014 som kom fram i går, men även om "studiebesök" där Allianspolitikerna eller andra ministrar ska åka runt i Sveriges 21 olika län för att ta del av synpunkter från väljarna.

– En annan strategi handlar om fem arbetsgrupper som ska förebreda ett politiskt program. De ska vara grunden i ett valmanifest som ska presenteras senast i augusti, säger Centerledaren Annie Lööf.

Bland annat ska arbetsgrupperna behandla jobb och ekonomi, kunskap och forskning, hållbar utveckling och "en tryggare vardag för alla".

– Arbetsgrupperna rör de områden som kan ha störst potentiell budgetpåverkan, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Varje arbetsgrupp leds av en representant från varje parti, berättar Björklund vidare, dock ingen av partiledarna. Det blir den moderate finansministern Anders Borg, den folkpartistiska jämställdhetsministern och biträdande utbildningsministern Maria Arnholm, den centerpartistiska miljöministern Lena Ek, den kristdemokratiska barn- och äldreministern Maria Larsson och den moderata justitieministern Beatrice Ask.

Kommer småpartierna få större inflytande nu?

– Inte i sig, det beror på hur partierna förmår använda den plattform de får, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Ekot