Lasso

Kontrollerat hästkött kan ätas

7:55 min

I går kom ett chockbesked från Ikea när de meddelade att det fanns spår av hästkött i köttbullarna. Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket, menar att kontrollerat hästkött går bra att äta.

– Man kan äta hästkött och jag skulle rekommendera fler att slakta hästar från Sverige och äta mer hästkött. Hästar föds inte upp för att bli kött och en ganska liten del slaktas för att bli livsmedel, säger Helena Kättström.

Många verkar tycka att vi i stället för att slänga maten borde ge den till fattiga, eller märka om den och sälja den som hästköttsköttbullar.

– Har man fuskat med att det är nötkött, men det är hästkött så tror jag ingen känner sig trygg. Då kan man fuskat på andra sätt också, säger hon.

I Sverige har man väldigt hårda regler när det gäller kött. Något som nu har missbrukats och kan göra att konsumenter blir misstänksamma.

– Det är för att vi har vädligt höga krav. Konsumenterna ska känna sig trygg med det de köper. Det är grundpelaren och vi är noga med det i Sverige, säger Kättström.