lasso

"Hästkött ingen big deal"

5:54 min

Helstekt hästentrecote med potatisgratäng och bearnaisesås serverades i dag på en restaurang i centrala Jönköping. Och det var många som ville testa hästkött.

Det har varit en stor debatt om hästkött i Sverige den senaste tiden. Och medan Ikea stoppar all försäljning av köttbullar så passar Kastrullhäxan på att göra precis tvärtom.

– Jag tycker att häst är ett bra kött som glömdes bort. När debatten kom upp nu blev det aktuellt igen, säger Anette "Kastrullhäxan" Edlund.

I dag kunde man äta helstekt hästentrecote på restaurangen. Ett populärt initiativ då kön ringlade lång utanför restaurangen. Men vad är det då som gör folk upprörda?

– Man ska inte skriva att det är något annat kött än vad det är. Man skulle märkt det rätt och sålt det, så får konsumenterna välja själva var de ska äta. Hur mycket kontroller, regler och lagordnignar som finns så är det inget säkert system, säger hon.

Anette Edlund hade tidigare restaurang Ett rum och kök och då serverade hon alltid hästkött. Och det var väldigt populärt redan då.

– Vi sålde massor för 15-20 år sedan. Hästkött är väldigt prisvärt om man jämför med nötkött, förklarar hon.

Fråga