politik

Miljonsatsning ska få människor i arbete

1:48 min

I januari i år fanns det 200 fler hushåll som hade försörjningsstöd än motsvarande månad förra året. Nu skjuter kommunen till ytterligare 15 miljoner kronor för att få ut människor i tillfälliga arbeten.

Det är allt fler som behöver hjälp av kommunen för att klara uppehället för dagen. På ett år har andelen hushåll som behöver försörjningsstöd, ökat med drygt 12 procent. Och bland ungdomar är ökningen ännu större, nästan 20 procent.

– Vi ser att 2013 blir ett tufft år på arbetsmarknaden och vi vill undvika att människor hamnar i ett utanförskap, säger Andreas Sturesson, kristdemokratiskt kommunalråd.

Nu skjuter Jönköpings kommun till ytterligare 15 miljoner kronor för att få ut människor i tillfälliga arbeten. Satsningen riktar sig mot ungdomar, personer med utländsk bakgrund och funktionshindrade som i dag är beroende av försöjningsstöd.

– Man får in en fot på arbetsmarknaden och som ung får man något att skriva i sitt cv. En månad är mer än noll månader, säger Sturesson.

Vad säger du till de arbetslösa utan försörjningsstöd?

– Det blir alltid rättvisediskussioner och vi fokuserar på den grupp som har det svårast. Jag tror att de som har det bättre har förståelse för det, säger han.