jönköpings län

Byggindustrin redo att gå ut i strejk

3:02 min

I dag ställdes löneförhandlingar på sin spets och nu har facket sagt upp sitt avtal med arbetsgivarna. Om inte parterna kommer överens tar Byggnads ut 3 000 byggarbetare i strejk i mitten av mars.

– Sveriges byggindustri vill inte förhandla längre och då är sannolikheten ganska stor att konflikten bryter ut. Varslet har vi lagt för att komma någonstans i förhandlingen, säger Kjell-Åke Trygg, ordförande i Byggnads Småland-Blekinge-regionen.

Enligt Kjell-Åke Trygg är den viktigaste frågan om ordningen och säkerheten på byggarbetsplatserna. En fråga de har diskuterat med Sveriges byggindustri i över en månad utan komma överens.

En av byggarbetsplatserna som drabbas om det blir strejk är bygget av Atollen i Jönköping. Där jobbar betongarbetaren Bo Löfgren.

– Förmodligen tror jag att de bara vill att de ska komma till förhandlingsbordet. Vi får väl hoppas att de kommer dit så vi slipper att strejka framöver, säger han.

Andra byggarbetsplatser i Jönköpings län som kan gå ut i strejk är Gummifabriken i Värnamo och ett bygge i Farstorp i Nässjö. Strejken träder i kraft den 12 eller 18 mars.

– Det har ju alltid löst sig annars. Förhoppningsvis får vi lite mer i pengapungen och en säkrare arbetsplats. Det är ju våra liv och vår hälsa det handlar om, säger Bo Löfgren.