Jönköping

Stor skattesmäll för pokermiljonär

1:58 min

Han vann flera miljoner kronor på nätpoker, men ser ut att förlora mot Skatteverket. Den unge mannen från Jönköping trodde att han kunde casha in storvinsterna skattefritt.

Det tyckte inte myndigheten som nu har vunnit över pokermiljonären i domstol.

– Pokerspelarna har misstagit sig på Skatteverket på det sättet att de inte trodde att vi skulle kunna få tag i uppgifterna om spelvinster. I och med att de agerade under nicknames trodde de inte att vi skulle kunna identifiera dem, men vi har faktiskt den tekniska kompetensen i dag. Vi kan hämta upp de här uppgifterna och sammanställa dem, säger Dag Hardyson som är mediekontaktperson för pokerprojektet på Skatteverket.

Hundratusentals personer i Sverige spelar poker; det är liveturneringar där spelarna sitter vid samma bord och det är nätpoker. Totalt handlar det om mycket stora belopp som omsätts.

Sedan 2005 har Skatteverket haft koll på de svenska spelarna i Sverige och deras vinster och just nu granskas ett par hundra av dem.

24-åringen från Jönköping är en av dem som utretts och som nu måste skatta för de runt tre miljoner kronor han vann under åren 2008 till 2011. Dessutom måste han betala skattetillägg. Jönköpingsbon hade framförallt spelat på de stora sajterna Pokerstars och Full tilt poker.

Hade spelen anordnats inom EU hade vinsterna varit skattefria, men de bedöms ha haft sin huvudverksamhet på öarna Alderney och Isle of man och då är reglerna klara.

– Spelar man utanför EU-området, då är vinsterna skattepliktiga, säger Dag Hardyson.

Samtidigt vill ju sajterna kunna locka med skattefria vinster och har nu flyttat verksamheten till EU-medlemmen Malta. Hade Jönköpingsbon gjort sina vinster i dag istället för för några år sen så hade han alltså sluppit skatta. Förmodligen i alla fall.

– Skatteverket kan inte gå in och göra någon sorts listor på var det är skattefritt att spela, eftersom att bolagen kan flytta när som helst och då gäller inte det längre, säger Dag Hardyson.

P4 Jönköping har sökt 24-åringen för en kommentar, men han befinner sig utomlands. Hans advokat Björn Anefur säger dock till P4 Jönköping att Förvaltningsrättens beslut som gav Skatteverket rätt, är överklagat. 24-åringen menar att spelen har verksamhet i flera olika länder och att huvuddelen sköts på Irland, som är med i EU.

Skatteverket och Förvaltningsrätten har däremot tittat på avtalet som 24-åringen upprättat för att få spela på sajterna och företaget bakom avtalen fanns vid det aktuella tillfället på Alderney respektive Isle of Man, enligt myndigheterna.

24-åringen tycker också att alla hans vinster ska kvittas mot alla hans förluster på poker. Men Skatteverket säger att reglerna är att man bara får kvitta inom ett och samma spel.