Migrationsverket behöver 100 asylboenden i Jönköpings län. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Jönköping

Migrationsverket förlorade klädstrid

1:41 min

Förvaltningsrätten tyckte att en asylsökande man i Jönköping skulle få 600 kronor till vinterjacka och vinterskor. Men Migrationsverket tyckte att det var för mycket och överklagade, men det var förgäves.

Migrationsverket valde att ta strid om ett klädbidrag till en asylsökande man.

Mannen som bor i Jönköping hade ansökt om att få 600 kronor till en vinterjacka och ett par vinterskor - och förvaltningsrätten hade gett honom rätt till det.

Migrationsverket tyckte att det skulle räcka med 400 kronor om mannen handlade begagnat.

Men eftersom mannen har storlek XXXL så bedömde förvaltningsrätten att han skulle få svårt att hitta jacka på second hand och höjde bidraget till 600 kronor.

Migrationsverket valde att överklaga till kammarrätten - och tog alltså strid om de två hundra kronorna.
– Det är våran skyldighet att göra det om vi ser att här kan vi få ytterligare hjälp och vägledning, säger Liselott Ingesson Politis, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket i Jönköping.

Myndigheten skrev att summan 400 kronor är beräknad på prisuppgifter från lågprisbutiker som Rusta och H&M. Migrationsverket skrev också att den asylsökande mannen flyttat från en ort på Höglandet till Jönköping och att det där finns betydligt större utbud av både begagnade kläder och lågprisbutiker.

Migrationsverket får dock ingen vägledande dom av kammarrätten som beslutat att inte ta upp fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista