Andreas Olsson, klimatstrateg på länsstyrelsen. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Miljö

Oljeuppvärmda hus - ett minne blott

1:45 min

Bergvärme istället för olja. Fjärrvärme istället för kol. Utvecklingen har gått snabbt och i dag värmer nästan alla fastighetsägare i länet upp sina hus med miljövänligare alternativ än tidigare. Nu är det bilägarnas tur att bli mer miljövänliga.

Vi använder mer energi i dag än för 20 år sedan, men den energi vi använder är mer miljövänlig. Det visar en stor kartläggning som Länsstyrelsen i Jönköpings län låtit göra.

Undersökningen visar bland annat att knappt någon längre värmer upp sina hus med olja eller kol.
– Vi har gått från ett fossilberoende där till att knappt använda fossila bränslen - och det är väldigt roligt att se, att vi har lyckats där, säger Andreas Olsson, klimatstrateg på länsstyrelsen.

Undersökningen som heter Energibalans 2010 visar hur vi i Jönköpings län konsumerar energi i dag jämfört med 1990. Hur mycket vi använder och vilken typ av energi använder.

Undersökningen är ett redskap för att försöka nå de mål länsstyrelsen satt upp för att få ner andelen icke förnybara bränslen och på så sätt minska klimatpåverkan.

Undersökningen visar att i dag är det knappt någon som värmer sitt hus med olja eller kol längre. Man har bytt till bergvärme, fjärrvärme eller biobränslen. En utveckling som gått fort. Den stora utmaningen framöver är fordon, säger Andreas Olsson.
– Det handlar om transportsektorn, det handlar om att öka den förnybara energin till våra fordon, och där har vi biogasen, vi har våran förnybara elproduktion.

2030 ska de fossila bränslena i våra bilar, bussar och lastbilar, vara borta, och 2050 ska vi ha minskat all energiförbrukning i hela länet med en tredjedel och ska också vara ett plus energi-län, vi skall alltså producera mer förnybar energi än all den energi vi förbrukar.

Men tiden är kort och för att lyckas nå målen måste våra politiker besluta om nya subventioner, tror Andreas Olsson.
– Och jag tror att det alltid är bra att ha morötter och till viss del också piskor, och hjälpa medborgarna att göra bra val, och vara en aktiv konsument även när det gäller fordonsbränsle.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista