1 av 3
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Höglandet

Demonstranter: Vi vill ha folkomröstning

2:54 min

I dag klockan 15 hölls en demonstration på Stortorget i Nässjö. Syftet var att få till en folkomröstning om huruvida medläggningshotade Centralskolan ska få finnas kvar eller inte.

Bakgrunden till demonstrationen är en utredning om den framtida skolorganisationen i Nässjö kommun. Där föreslås bland annat att Centralskolan ska läggas ner för att effektivisera.

Men förslaget har stött på patrull. Många röster höjts och Nässjöbor har gått ihop i grupper för att få ha gamla, anrika Centralskolan kvar. Över 3 000 namnunderskrifter har också lämnats in och det är över tio procent av kommuninvånarna, något som krävs för att få igenom en folkomröstning.

Men förutom namnunderskrifter krävs också att kommunfullmäktige godkänner. I Nässjö har politikerna dock sagt nej till folkomröstning, redan innan kommunfullmäktige tagit upp frågan. Det har upprört en del invånare ytterligare och i dag hålls alltså en demonstration för att markera missnöjet.

Bo Zander (S) som är kommunalråd i Nässjö säger till P4 Jönköping att han kommer lyssna på vad som sägs.
– Absolut, jag lyssnar på den här demonstrationen, och jag lyssnar alltid, sen tar jag till mig det och överväger, inbland renderar det i att jag tänker om, ibland gör det det inte.

Han poängterar att skolfrågan ligger som bakgrund till demonstrationen i dag men att den framförallt rör en eventuell folkomröstning. Och där har majoriteten i Nässjö tillsammans med Moderaterna en bestämd uppfattning, enligt Bo Zander. Centralskolans framtid är bara en del av ett helt förslag och då är det inte lämpligt att ta ut och folkomrösta om bara den delen, enligt honom.
– Det känns jätteknepigt och jag tror inte jag får nya argument på den punkten, men vi får väl se vad som händer.

Bo Zander lyfter också fram att det är kommunfullmäktige som bestämmer och att han och de andra styrande politikerna inte gått händelserna i förväg, utan bara sagt vad de står i frågan om en folkomröstning.

Fotnot: Flera andra kommuner har genomfört och ska genomföra folkomröstningar om nya skolorganisationer. I Laxå och i Grums röstar folket den 24 mars. I höstas hölls en rådgivande kommunal omröstning om skolan i Sunne. (Källa: val.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista