1 av 3
Bo Zander (S) anklagar Miljöpartiet för dubbelspel i skolfrågan. Arkivbild, foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
2 av 3
I november 2011 föreslog Miljöpartiet att möjligheten att ha endast en högstadiekola i Nässjö tätort skulle utredas. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
3 av 3
Etelka Huber, Miljöpartiet i Nässjö. Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Nässjö

Miljöpartiet anklagas för falskspel

Bo Zander (S): "De vill ta bort en skola"
2:14 min

Det pyr i politiken i Nässjö. Miljöpartiet anklagas nu för falskhet av det socialdemokratiska kommunalrådet Bo Zander.

För bara lite drygt ett år sedan, i november 2011, lade Miljöpartiet och Moderaterna i Nässjö fram ett gemensamt budgetförslag. Där stod det att möjligheten att ha endast en högstadieskola i tätorten skulle utredas. Men trots att det är precis vad som nu skett och slutsatsen är att Centralskolan ska läggas ner så tillhör Miljöpartiet de mest högljudda kritikerna.

– Det är ju någon sorts dubbelspel. De vill ju ta bort en högstadieskola i tätorten. Det är så man måste tolka det som de har drivit innan, säger Bo Zander.

I debattartiklar, på sociala medier och i demonstrationståg har de uttryckt sitt stora missnöje med förslaget och ståendes på barrikaderna har de krävt folkomröstning i frågan.

– Det stämmer bra det. Vi hade den synpunkten då, säger Etelka Huber som är miljöpartistisk ledamot i Nässjös kommunfullmäktige och en av dem som varit mest aktiva i skolfrågan.

– Det är en undermålig utredning på många punkter, vi vill fortsätta utreda.

Men då kan det bli så att ni skulle stödja en nedläggning av någon av högstadieskolorna tätorten, förutsatt att utredningen är bra?

– Om en fullständig utredning visar att det är det som krävs så kan det bli så.

Men Etelka Huber är medveten om att Miljöpartiets engagemang i skolfrågan kan uppfattas som falskt i ljuset av deras eget budgetförslag.

– Jo, det kan väl uppfattas så, det förstår jag.

Miljöpartiet vill alltså fortsätta utreda möjligheten att lägga ner en av högstadieskolorna i Nässjö centralort. Men tio minuter senare så ringer Etelka Huber upp och har ändrat sig igen; hon vill ha inte lägga ner någon av högstadieskolorna, oavsett utredning.

Vad Miljöpartiet egentligen vill är alltså en aning svårt att få grepp om. Bo Zander menar att ett parti förvisso har rätt att ändra sig, men att Miljöpartiet nu vänder kappan efter vinden:

– De undanhåller för allmänheten vad de faktiskt har gjort. Det vore väl rätt så klädsamt att redovisade det, nu när man har en så hög svansföring.

Men efter kritiken slår nu Etalka Huber tillbaka. I ett mejl till P4 Jönköping skriver hon bland annat:

"Visst MP har ändrat sig i skolfrågan. Vi har satt oss in i alla uppgifter och remissyttrande/svar som lämnats in under utredningstiden. Faktaunderlag har gjort att vi ändrat oss. Är det falskt?"

Eller är det så att förespråkarna av liggande utredningsförslag med Bo Zander (s) och Karlgren (m) i spetsen är ansvarslösa. De försöker driva igenom en undermålig utredning som saknar konsekvensbeskrivning och en organisationsskiss. Att utan detta ändå försöka driva igenom skolstrukturutredningen är ansvarslöst och inkompetent." skriver Etelka Huber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".