Ola Samuelsson framför ett verk av Mathias Mogensen. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio
Jönköping

Ny konstsatsning på Tändsticksområdet

Ola Samuelsson: "Vi kommer jobba målmedvetet med ett program"
4:56 min

Att driva galleri i Jönköping verkar inte vara det lättaste. Men Ola Samuelsson har antagit utmaningen och i dag öppnar Tegel, som kombinerar mat och konst, på Tändsticksområdet.

En tavla till kaffet, kanske? Jönköpings nyaste galleri som öppnar idag, kombinerar konsten med maten. Konceptet restaurang - galleri är ett försök att blåsa liv i Tändsticksområdet. Och även om det redan finns restauranger och caféer i Jönköping som också visar konst, så kommer det vara på ett annat sätt på nya Tegel på Tändstickområdet.

– Vi kommer jobba målmedvetet med ett program, inte hänga upp några konstverk och låta dem hänga och se vad som händer, utan vi kommer jobba målmedvetet med ett program som byts var femte vecka, säger Ola Samuelsson ansvarar för utställningsdelen i sin och broderns satsning.

I lokalerna fanns tills för en tid sedan ett annat galleri, Linnman Gallery, men verksamheten gick inte som önskat, utan lades ner.

Men nu är det liv i lokalerna igen. En trappa upp hänger just nu färgsprakande målningar av Jönköpingskonstnären Mathias Mogensen. Men det är inte bara måleri man ska visa i fortsättningen utan också foto, video och installationer. Ola Samuelsson kan också tänka sig så kallad actionpainting, en målerimetod där konstnären stänker eller kastar färg på duken, eller att besökarna får följa ett konstverks tillblivelse under lång tid.

Men att driva galleri i Jönköping verkar alltså inte vara det lättaste. Före detta galleristen Solveig Bergström som hade galleri i 20 år i stan sa nyligen. "Att öppna galleri i Jönköping är som att kasta sig ut från andra våningen".

– Ja, det är dramatiskt, och de ekonomiska förutsättningarna vet man ju inte riktigt om de finns där, och det  är ju också så att restaurangen stödjer galleriet ekonomiskt och rent konstnärligt innebär det att man vågar mer än den som måste vara väldigt mycke mer kommersiell för att kunna överleva på sina tavlor, säger Ola Samuelsson, utställningsansvarig på nya galleri Tegel i Jönköping.

Hur är konstklimatet i Jönköping, tycker du?
– Jag upplever inte att det är så dynamiskt, kanske, sedan vet jag ju att museet varit stängt, att Solveig har stängt, det har varit lite fattigt.

Reporter: Ulla Strängberg
ulla.strangberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".