Centralskolan i Nässjö. Arkivbild: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.
Höglandet

Krav på ny skolutredning i Nässjö

Margareta Andersson (KD): "De det verkligen berör har inte fått delta"
1:44 min

Utredningen bakom förslaget att lägga ner Centralskolan i Nässjö är för dålig. Det menar Miljöpartiet, Safe och Kristdemokraterna, som nu kräver att skolutredningen görs om.

– De det verkligen berör, elever och lärare, har inte fått delta, det ekonomiska underlaget är inte fullständigt och efter remissrundan har man inte ändrat trots många synpunkter, säger Margareta Andersson, gruppledare för Kristdemokraterna i Nässjö.

Gör om och gör rätt, tycker Kristdemokraterna i Nässjö som alltså tänker kräva en återremiss av utredningen av Centralskolan i Nässjö. Förslaget om att lägga ner skolan har ju väckt många känslor bland Nässjöbor och på onsdag ska kommunens toppolitiker samlas i kommunstyrelsen för att ta beslut grundat på den här skolutredningen.

Men det mesta tyder på att utredningen nu måste göras om, för det tänker Kristdemokraterna alltså kräva tillsammans med Safe och Miljöpartiet.

Men åsikterna om både skolans framtid och om utredningen går isär. Det säger Anders Karlsson, centerpartistiskt kommunalråd i Nässjö. Enligt honom är majoriteten överens.
– Det är ett alldeles utmärkt underlag att fatta beslut på.

Men det räcker med en tredjedel av rösterna för att utredningen ska på återremiss och det verkar man ha nu, säger Margareta Andersson.
– Det finns alla möjligheter för att det ska gå igenom i fullmäktige så det ser positivt ut.

Slutgiltigt beslut i frågan tas i fullmäktige 21 mars. Då ska också beslut om eventuell folkomröstning om skolan tas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".