Arkivbild: Janerik Henriksson/Scanpix.
Vätterbygden

Hantverkare lurade åldring på miljoner

En hantverkare och hans kumpaner misstänks ha lurat till sig över 15 miljoner kronor från en förmögen 82-årig dement kvinna. Nu åtalas männen för bland annat grovt bedrägeri, grovt ocker, och grovt penninghäleri.

Den i dag 82-åriga kvinnan är mycket förmögen. Hon blev änka för några år sedan och ärvde då runt 35 miljoner kronor. Samtidigt har hennes hälsa försämrats och enligt åtalet är hon åldersdement.

I februari för två år sedan noterade hennes bank att hon gjort flera stora överföringar och att en del av pengarna gått till en 31-årig man i Vätterbygden. Banken blev misstänksam, gjorde en polisanmälan och sedan dess har en mångmiljonsvindel rullats upp.

Hantverkaren från Vätterbygden lärde hon känna redan 2008 när han jobbade i hennes lägenhet. Och sedan dess ska hon ha skrivit ut postväxel efter postväxel till honom. Ibland flera gånger i månaden på allt från 20 000 till upp emot en halv miljon åt gången.

I stora drag ska hantverkaren ha lurat i kvinnan att han behövde pengar till en stor operation, att hon behövde renovera sin lägenhet i Malmö och han ska också ha fått henne att tro att hans kompis, också han från Vätterbygden, var en chefsjurist och att de tillsammans med kronofogden fömedlade penninghjälp till ungdomar.

Kvinnan ska ha litat så på de båda männen att hon lät den så kallade chefsjuristen sköta en del av hennes ekonomi.

Med hjälp av ytterligare tre kumpaner ska de ha använt ett par företagsnamn för att lösa ut växlarna.

Och hade allt bara gått vägen så hade männen lyckats svindla till sig 15 740 250.

Men vid den sista utbetalningen som var på fem miljoner fattade banken misstankar och slog larm. Så den dagen den summan skulle lämnats över till männen dök polisen upp istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".